London FashionWeek

Na NewYork, was vorige week Londen aan de beurt voor de International Fashionweek. Het was een volle week met veel Jonge designers. Londen is een van de eerste Europese steden dit seizoen. Vandaag is Milan Fashionweek begonnen. London verschilt veel van de meeste steden. Zoals vaker bij Britse aangelegenheden draait het ook hier veelal om traditie en is Engeland dan ook  enigszins conservatief. Er wordt vaak erg vastgehouden aan het klassieke modebeeld.  De shows werden zoals altijd bijna allemaal in het Summerset house gehouden en er waren hoop verschillende shows. De diversiteit was enorm maar er waren ook behoorlijk wat trends zichtbaar. Deze zal ik wat toelichten.
Duidelijk een blijver voor komend zomer seizoen, ook al te zien in New York blijft het Colour-blocking.  De kunst van het Colour-blocking is proberen zo fel mogelijke kleuren op grote vlakken in je ourfit toe te passen en er voor te zorgen dat ze niet vloeken. Of ze ZO ernstig laten vloeken dat het juist weer een opzichtig effect geeft. Het klinkt allemaal vrij lastig maar is niet moeilijk toe te passen. Met primaire kleuren (Rood, Geel en Blauw) zit je bijna altijd goed. Door twee van de drie samen aan te trekken, creëer je een speelse, zomerse, vrolijke, en vooral Fashionable look.

Nicole Farhi                                                                        David KomaNieuw in het kleurgebruik, voor het eerst op de catwalks (Een primeur voor London dus!) zijn de pastel kleuren die gebruikt worden. De wat lichtere kleuren, vrijwel alleen gebruikt in vrouwen kleren, geven het geheel een beetje fifties-sixties-achtige tint. Deze decennia blijven erg kenmerkend voor aankomend zomer seizoen, hoewel ze wel verdrongen worden door de opkomst van de  mode kenmerken van de jaren zeventig.


House of Holland                                                                      Jeager

 Nicole Farhi                                                                                  Erdem

Erg kenmerkend voor de seventies zijn de indiaan-achtige patroontjes die doormiddel van verf of met kralen op de kleding zijn aangebracht. De natuurlijke ronde patronen worden vaak weer gebruikt in contrast met geometrische vormen. Ook hier staat het gebruik van expressieve kleur weer centraal. Deze patronen werden in de Burberry show in overvloed gebruikt. Opvallend was dat in deze show op geen enkele look gebruik werd gemaakt van het bekende Burberry ruitje. De koning onder de Britse modehuizen schijnt erachter te zijn gekomen dat het ruitje toch veelal associaties oproept met lelijke bedrukte petjes en slecht gematchte blouses. 


Burberry                                                                                    Burberry

Jeager                                                                          TopShop Unique

Dan de kleur oranje, ook zeer jaren zeventig, blijft maar aanhouden. De kleur is dit winterseizoen al in opkomst en zal voluit gebruikt worden komend zomer seizoen. Zowel bij heren als bij dames zal deze kleur, veelal gecombineerd met navy, op alle gebieden terug komen en hoewel er veel critici zijn, vrees ik dat  ook  zij  echt moeten gaan wennen aan deze immens populaire kleur.


Jeager                                                                                     Burberry

Burberry                                                                   Mattew Williamson

 En dan nog helemaal vanuit het niets komen verschillende Engelse designers met het gebruik van bruintinten. Naast het altijd klassieke camel komen er nu ook verschillende andere soorten aardetinten bij. Hierbij worden ook veel natuurlijke patronen gebruikt.


 David Koma                                                                       Aquascutum 

 James Long                                                                            Mark Fast