What to wear: Dinnerparty


Afgelopen vrijdag had ik een dinnerparty en zoals bij elk feest kwam weer de vraag: wat trek ik aan. Vooral bij feestjes is het belangrijk om goed voor de dag te komen en dus goed na te denken over je outfit. Bij een dinnerparty is het handig eerst navraag te doen naar wat er geserveerd gaat worden en hoe de maaltijd genuttigd gaat worden. Zit men traditioneel de hele avond aan een gedekte tafel, wordt er aan staan tafels gegeten en wordt er misschien in een aparte zithoek een toetje of koffie geserveerd.
Uitgaande van de eerste situatie is het belangrijk de focus van je outfit op je torso te houden. Je zit de hele avond aan tafel waardoor alleen je bovenlichaam te zien is. Het heeft dus geen zin een opvallende broek of fleurige panty aan te trekken. Die is toch niet te zien. Let er wel op dat je het ook niet te druk maakt. Als je op een groot diner met vijftig andere schreeuwerige jasjes aan tafel moet zitten, dan val je alsnog niet op. Daarom: keep it simple!  Als je het bij één opvallende kleur houd zit je meestal goed. Diepe decolletés zijn ook niet aan te raden. Naast het feit dat bij hete gerechten wat op de huid zou kunnen spetteren, is het geen appetijtelijk gezicht. Men ziet maar de helft van je lichaam, en als de meerderheid van die helft ook nog eens onbedekt is…
Let ook op de gerechten die geserveerd gaan worden. Bij soep is het bijvoorbeeld totaal niet handig om een lichte kleur aan te hebben, laat staan een wit overhemd. De kans is vrij groot dat er spetters (al is het maar een heel kleintje) op je outfit komen. Soep is vaak de eerste gang in het diner en het is vervelend als je nog de hele avond met zichtbare vlekken moet zitten.  Bij een formele aangelegenheid wordt vaak gevraagd in pak te komen. Om het overhemd toch wit te houden heeft men hiervoor de geweldige servet uitgevonden. Deze kun je in je kraag stoppen en voor je borst hangen zodat je je outfit vlekvrij kunt houden.
Als je weet dat er gegeten gaat worden in de vorm van een borrel en je dus de hele avond aan staan tafels staat is vooral de schoen keuze ook van belang. Bij een hele avond staan zijn hakken natuurlijk erg mooi, maar heel onhandig. Je zult het onderste deel van je lichaam weliswaar wat vaker tonen,  eenmaal staand aan tafel let niemand op je schoenen. Hoge knellende hakken zullen je aan tegen het einde van de avond door een ware hel slepen.
Let er echter wel op dat je niet je lelijkste “comfi” schoenen aantrekt. Bij de koffie tafel zullen deze schoenen weer duidelijk in beeld komen en zul je met je lekkere, comfortabele, degelijke gezondheidsschoenen een vreemd figuur slaan.
Dus waneer het om dinnerparties gaat: Keep it simple!