Fashion event: PrinsjesdagPrinsjesdag wordt normaal als een saaie dag gezien voor mensen van mijn leeftijd. De tocht van de gouden koets is dan wel aardig om te zien, maar verder is het een grote ver-van-mijn-bed-show waar wij niks in te zeggen hebben. Een grote parade van saaie grijze ministers en een eindeloze lange slaapverwekkende toespraak, beter bekend als de troonrede. Maar dat is totaal niet het enige van Prinsjesdag. De derde dinsdag van september is namelijk een grote gebeurtenis op mode gebied met de traditionele hoedenparade als hoogtepunt.
De hoedenparade is een jaarlijks terugkerend onderdeel op Prinsjesdag. In 1977 was Erica Terpstra, toenmalig minister bij de VVD, later voorzitter van het Nederlands Olympisch comité, de eerste die een hoed droeg naar de troonrede. Vanaf toen werd het langzaam maar zeker gewoonte voor vrouwen om een hoed te dragen op deze dag. Vandaag de dag dragen alle genodigde vrouwen een hoed behalve het hoofd van de tweede kamer, die op deze dag gastvrouw speelt.
Hoewel de meeste vrouwen in het parlement duidelijk geen verstand hebben van mode, laat staan van uitgebreide hoofdtooien, zijn er ook mensen die duidelijk wel slagen in het neerzetten van een mooie look. Veel hoeden waren dit jaar zoals vaker rood gekleurd. De kleur rood is veel gevallen niet de juiste keuze geweest, het blaast je hoofd erg op en wanneer je toch al een blosje hebt door de spanning krijg je al snel een kop als een boei. Andere felle kleuren zijn vaak wel gaaf op de hoeden, maar vaak weer slecht gecombineerd met de rest van de outfit. Een altijd goede kleur blijft de kleur zwart. De hoeden krijgen door de kleur vaak een wat klassiekere uitstraling, waardoor een wat gewaagder model gelijk mooi blijft staan en het geheel niet omtovert tot een clowns hoed. 
Vaak proberen ministers en genodigden een statement te maken met hun hoeden, niet alleen een mode-statement, maar ze uiten door het dragen van een bepaalde hoed ook hun kritiek over de aankomende kabinetsplannen. Zo droeg de PvdA-kamerlid Attje Kuiken een Cloche hoed met daarop een afbeelding van het schilderij "De naakte lezer." Ze uitte daarmee het gevoel dat Nederland wordt uitgekleed met de bezuinigingen op kunst en cultuur. Marriane Thieme droeg een kapiteins hoed met daarop de tekst "save the seas." Het idee is leuk bedoelt maar ze had duidelijk beter kunnen werken aan de uitvoering. De tekst had wat subtieler verwerkt kunnen worden en met een navy-thema valt een betere outfit te bedenken, dan het krijtstreep pak wat ze erbij droeg. De koningin zelf droeg een vrij sobere grijze hoed in een niet erg gedurfd model. Maxima droeg een vilten hoed in een bruinige kleur.