Drie Oktober/Kermis Outfit

        

        


         Drie oktober is een traditioneel feest in Leiden. We vieren met z'n allen de bevrijding van de stad van de Spaanse bezetting tijdens de tachtig-jarige oorlog beter bekend als Leidens ontzet (1574). Een broederlijk feest waarbij de hele stad, jong en oud, de straat op gaat om te genieten van de feestvreugde, de bandjes, de kermis en de optocht. Het bier vloeit natuurlijk rijkelijk wat soms wat agressie opwekt bij bepaalde mensen, maar over het algemeen is het een geweldig gezellig feest. De drie oktober vereniging bestaat dit jaar 125 jaar en daarom wordt het feest dit jaar extra groot gevierd. De mannen met hoge hoeden (die hoeden vind ik persoonlijk echt helemaal geweldig, wat  zou ik er zelf ook graag een willen!) en dames in mantelpakken zijn het gezicht van dit feest, en bepalen voor een groot deel het straatbeeld tijdens de feesten. Op elke hoek van de straat vindt men wel een man in jacquet met een bijpassende rood-witte stropdas.
Traditioneel begint het drie oktober feest met de inschrijvingen voor de uitreiking van de haring en het wittebrood, halverwege september. Dan volgt het minikoraal waarbij de basisscholen uit de omgeving hun zangkunsten vertonen. De avond van 2 oktober gaat het feest echt goed van start, met de hutspot maaltijd en de taptoe. En drie oktober haring en wittebrood halen, optocht kijken en 's avonds naar het vuurwerk. Daar tussen is er in de stad nog van alles te beleven zoals de kermis, veel optredens en markten vol met kamerplanten en andere rommelige dingetjes waar eigenlijk niemand op zit te wachten. 
Hoewel het op het eerste gezicht een vrij lomp feest lijkt, waarbij iedereen een beetje lallend door de straten trekt om met z'n allen zoveel mogelijk broodjes beenham naar binnen te stouwen, is het altijd heel gezellig en is iedereen verbonden met elkaar. Iets wat je eigenlijk niet kunt beschrijven maar gewoon mee moet maken. 
Om het toch even bij mode te houden, wat trek je aan bij een avondje door de stad zwieren. Overal vliegt bier, kleven suikerspinnen, en vaak is het weer behoorlijk onvoorspelbaar. Tip is om altijd een paraplu bij je te hebben, vooral de gemakkelijke opvouwbare. Ze zijn niet duur en altijd handig om bij je te hebben. Ook nemen ze niet veel ruimte in, je stopt ze zo in een tasje en je hebt er verder geen last meer van. Wat schoenen betreft is het handig om iets te hebben waar je gemakkelijk op kunt staan. Een paar oude Allstars of afgetrapte Vans blijven een aanrader. Zorg wel dat ze goed zitten en dat ze niet knellen. je staat de hele avond (en misschien ook wel de hele nacht) op die dingen en pijn is gegarandeerd, probeer te voorkomen dat deze pijn nog eens versterkt word door slecht passende schoenen. Verder zijn laagjes altijd handig, je kan wat uit doen bij hitte, of wat aantrekken als het te koud is.