Italian UniformsEen van de meest opvallende dingen in Italie waren de uniformen van de politie. Over het algemeen gezien was er al behoorlijk veel blauw op straat, in ieder geval veel meer dan in Nederland. Maar als je goed keek leek het alsof er op elke hoek van de straat een andere soort politieagent stond. De enorme hoeveelheid verschillende uniformen die de burgerwachten droegen was heel bijzonder en leverde een leuke variatie op. 
Allereerst had je in Vaticaanstad misschien wel de bekendste uniformen ter wereld, namelijk die van de Zwitserse garde, de bewakers van de paus. (zie foto's boven en onder) Deze niet zo heel fraaie uniformen zijn ontworpen door beeldhouwer, schilder en architect Michelangelo rond 1500. Het ontwerp is daarna nog een aantal keer veranderd maar de basis is gebleven. Het ziet er natuurlijk niet erg sjofel uit voor de eeuw waarin we nu leven, maar de Katholieke kerk houd van tradities en zal ook deze handhaven. Wel is het erg speciaal als je nagaat dat dit uniform misschien wel de oudste look ter wereld is waarvan we de kleding nog dragen en de ontwerper ervan weten.  best bijzonder dus. Maar toch, misschien is het maar goed dat Michelangelo geen designer is geworden.


Iets anders wat mij meteen opviel bij aankomst in Florence waren de ouderwetse bobby-helmen die de politie agenten daar droegen. (onder) Deze hoge zeeer onhandige helmen lijken zeer op die van de agenten in Engeland (vandaar ook de naam: bobby-helmen, bobby's zijn agenten in Engeland) Nog leuker werd het toen het ineens begon te regenen. Men een rotvaart zag je alle agentjes naar hun dichtstbijzijnde auto vluchten om hun regenjassen tevoorschijn te halen. Deze ook erg traditionele lange jassen werden getailleerd door middel van de agenten riem, waaraan al hun gadgets hangen. En om een of andere onbegrijpelijke  reden hadden deze jassen ook een capuchon precies op maat gemaakt was voor de helm. Je zou denken dat deze helm alleen al water tegen houd en dat je dus niet nog meer bescherming nodig hebt, maar blijkbaar zijn deze helmen zo lek als een mandje, of de ontwerper van de regenjas had gewoon nog een stukje stof over.De hoeden van de onderstaande ambtenaren vielen mij ook zeer op. Ze lijken een beetje op die van de Thunderbirds. Ik weet niet precies wat voor functie deze mensen hadden maar het was me wel duidelijk dat ze niet tot de gewone politie behoorde. Zo kwamen de jongens linksonder massaal in een groep door de stad lopen (ik denk dat ze uit het leger kwamen) en stond de man rechts onder voor het werk paleis van de Italiaanse premier Berlusconi. 


Wat ik ook heel leuk vond was dat een bepaalde rang agenten in Italië niet met gewone schoenen loopt, maar met kniehoge laarzen. Deze werden vroeger ook in Nederland gedragen door verkeersagenten (in de tijd dat die er nog waren, toen de dinosauriërs nog rondliepen) maar in Rome liepen deze mannetjes nog volop rond. Het verkeer was daar inderdaad niet te vertrouwen en met stoplichten werd totaal geen rekening gehouden. Ook door voetgangers werd niet gekeken naar zebrapaden en als je als toerist ooit nog eens ergens wilde komen, moest je gewoon random oversteken en hopen dat de chauffeur van die grote dubbeldekker-vrachtwagen-truck voor je stopt. Wat altijd het geval was. Maar om het niet al te ver uit de hand te laten lopen werden er hier nog verkeersagenten gebruikt. Met heftige schelle fluitjes werd het verkeer tot orde geroepen. (let ook op het rode stopbordje, het spiegel ei, dat de agent op de rechter foto in zijn laars heeft)


Verder waren er nog enorm veel uniformen van allerlei verschillende agenten die overal door Rome liepen. Ik weet nog steeds niet of het aan het verschil in rang lag, of gewoon aan het uniform zelf, maar allemaal hadden ze wat anders aan. Bewakers, toezichthouders, bonnenschrijvers en hoge officieren, allemaal droegen ze wat anders. Kijk zelf maar naar de onderstaande looks, niet één is er hetzelfde. Wat me ook opviel, als laatste nog, was dat alle uniformen redelijk dik waren, dikke jassen met dikke truien eronder, vaak nog met handschoenen. En dat terwijl het weer in het najaar in Rome bijna net zo heet is als de zomers hier in Nederland. Wat moeten deze agenten het heet gehad hebben.